1mul

 Опит да бъде написан универсален програмен език за всички микро устройства

1. Пишете програми за микропроцесори? Тогава знете какво би Ви коствало да напишете една и съща програма за няколко различни процесора или да мигрирате/ 'подкарате' стара програма на нов процесор, пък бил той и от същото семейство. Трябва да изучите из основи интерфейса на всеки от процесорите заедно с неговите регистри и флагове, за да можете да изпълните дори проста операция като отваряне на Com-port или като дефиниране на изход. Защо? Това би трябвало да бъде направено от хората, които са измислили или разработили процесора

2. Да предположим, че Вашият 10 годишен син иска 'като татко' да се занимава с процесори. Можете ли да си представите как ще му дадете начален тласък? Ще започнете да му обяснявате 'C' или LUA, или Assembler? Ще бъде ли достатъчна една вечер, за да пусне проста програма, която да кара светодиоди да мигат, за да се почувства горд от успеха и да иска да продължи да учи процесори? С mul това е напълно възможно – вижте програмата за 'мигане'.

1mul е една идея да се промени ситуацията. Не съм сигурен, че това ще бъде правилният инструмент, но подобно ще бъде бъдещето на програмирането за микроконтролери. Нещо повече - не виждам никакви проблеми 1mul да бъде разширен за други микро-устройства като CPLD и FPGA. Представеният 1mul работи като интерпретатор на потребителска програма, написана на mul, но това може да бъде променено (виж Приложение D в Ръководството). Всички команди са еднобуквени и лесно се запомнят. Например "O" означава "Output", и O1 = 1 означава точно каквото имате предвид - "Направи Output1 = 1".

Няма регистри, нито битове.

1mul е написано на 'C', така че може лесно да го конвертирате за различен процесор. 1mul се предоставя безплатно под лиценз GNU GPL-3.0, докато mul програмата на потребителя - под лиценз MIT. MIT лиценза обаче не трябва да се включва в потребителската програма, защото ще загубите от паметта на процесора. Препоръчваме да го цитирате отделно или в документацията, придружаваща програмата.

Искате ли да видите mul в действие? Посетете страницата на проекта  GitHubProjectГледайте краткото филмче, показващо същата програма за "мигане", изпълнявана на различни процесори.

Искате ли да изтеглите и тествате 1mul? Отидете на  Releases..

Искате да научите 1mul? Отидете на  Manual.

Искате ли да участвате в проекта? Отворете  Developer's notes.

Искате ли да оставите коментар или да направите предложение? Използвайте тази страница или се присъединете към  1mul@googlegroups.com  в Google.

Ако искате да използвате  MySerial  като терминална програма, можете да го ползвате безплатно.