Тази статия има задачата да постави началото на една дискусия, която трябва да завърши със създаването на единен стандарт и да сложи ред в автоматиката и предаването на данни за нуждите на телеконтрола. Всички желаещи да се включат в разработването му да се чувстват поканени.

Настоящо състояние:

Датчици и системи: всеки си копае в собствената си градинка – СОТ-аджиите в алармите, пожарникарите - в пожарните, Smart home – в къщната автоматика и т.н. Не че няма взаимовръзка, но тя е ограничена и случайна.

Връзки:

Кабелът – единственото достойнство на връзката с кабел датчик-устройство е цената. Основен недостатък е нуждата от кабел до всеки датчик. По-интелигентното решение е с мрежова организация, като има множество протоколи за тази цел, както на PHY : I2C, RS 485 ниво, така и на MAC Layer LIN, CAN, BITBUSS и т.н.

Ethernet/Internet – писан от програмисти за програмисти и неудобен за малката автоматика. Единствената възможност за визуализация и управление в момента е http UDP за broadcast), което налага сравнително малко устройство като датчика да съхранява няколко http страници и да поддържа динамични променливи.

RF тук има множество решения от Х-10, през CAN, MiniWiFi до WiFi – IEEE 802.11. По-простите са подходящи, но несъвместими с другите (по-горе и по-долу), а последният стандарт е подходящ за пренос на големи пакети данни с голяма скорост за статични обекти, които не сменят често рутера и също е неподходящ за датчици.

PL (Power Line) - IEC 61334-5-1 е добре разработен за работа с малки устройства, но той също е ориентиран към стационарни обекти.

GSM – като оставим настрана CSD и SMS, които са несериозни, остава TCP през GPRS и/или с надстройка http и ftp, което пак ни води до Etherne/Internet.


Идеала:

Единен стандарт за лек протокол за работа с датчици и устройства, самоорганизираща се разпределена мрежа, което включва автоматичен процес по идентификация, адресация и оторизация на датчици и устройства (т.е. купувате си какъвто и да е датчик, носите го в къщи, включвате го и той сам се интегрира в съществуващата мрежа, разбира се, след ваше позволение).


Решението:

Можем само да предложим, но не и да наложим решение:


Как изглежда това например:

В EEPROM на устройството при производството се записва, например, следния header :


<firmsettings>

<name> Thermometer</name>

<maker> ETA-SYS </maker>

<model> TM-01_2012 </model>

<input>

<inputname> Outside temperature </inputname>

<type> analog </type>

<scale>min=”-50” max=”100” </scale>

<scaletype> linear </scaletype>

<dimension> deg Celsius </dimension>

</input>


<input>

<inputname> Inside temperature </inputname>

<type> analog </type>

<scale>min=”0” max=”50” </scale>

<scaletype> linear </scaletype>

<dimension> deg Celsius </dimension>

</input>


<output>

<outputname> AlarmSounder </inputname>

<type> digital </type>

</output>

</settings>


На който не му е станало ясно, това е термометър с два аналогови входа – за външна и вътрешна температура, външният с линейна скала от -50 до +100 градуса Целзий, а вътрешният от 0 до 50 и един цифров изход за включване на алармен зумер.


Отделно при свързването си в дадена мрежа датчикът получава работни настройки, които също запазва в EEPROM. Те обаче могат да се променят в процеса на експлоатация от системата или да се reset-нат, когато датчикът се пренася на друго място. Например:


<worksettings>

<mysystemname> My Meteo Lab </mysystemname>

<mygroup> temperaturesensors </mygroup>

<myaddress> 0f0001 <myaddress>

</worksettings>


Е сега има ли програмист, който не може да прочете фирмените настройки, да зададе работните и след това да напише нещо от рода:

Get (My Meteo Lab/ 0f0001/ Outside temperature)

за да получи външната температура или

Set (My Meteo Lab/ AlarmSounder) = 1

за да задейства зумера, без да се интересува как работи устройството и къде са му регистрите с данни и след това да визуализира информацията на компютър с какъвто искате Skin?


За адресацията и разпределението на ролите (крайно устройство, репитер, рутер) и самоорганизацията (начална и аварийна) – някой друг път.

 Ако обсъжданата тема представлява интерес за Вас и имате идеи- пишете ни на eta-sys@goonet.org.